
انتخاب بستر:
درواقع بستر عایقی برای کف سالن است که به همین منظور باید بستری گرم، نرم و جاذب رطوبت سالن ایجاد نماییم و در صورت انتخاب پوشال، خاک اره، زئولیت و هلث کیپ ضخامت بستر در تابستان باید ۳ تا ۵ سانتیمتر و در زمستان ۵ تا ۸ سانتیمتر درنظر گرفته شود. این ضخامت در نواحی گرم و خشک می تواند کمتر نیز درنظر گرفته شود.
یک بستر خوب باید عاری از کپک، مواد اضافی و هر نوع آلودگی باشد. بویژه با بالارفتن سن گله پرورشی، بستر به دلیل عوامل مختلفی خیس و کلوخ می شود. این عوامل عبارتند از :
-تعداد بیش از حد پرنده، در واحد سطح
-رطوبت بالای محیط پرورش
-وجود چربی ها، نمک و مواد خام بیشتر از سطح تحمل پرنده در جیره غذایی
-متعادل نبودن درجه حرارت(بالا بودن یا پایین بودن بیش ازحد)
-بروز بعضی از بیماری ها مانند گامبورو و کوکسیدیوز
-نقص در سیستم آبخوری ها
مدیریت بستر:
از عوامل مهم تاثیرگذار بر پرورش جوجه ها در هفته اول، بستر و کیفیت آن می باشد. مواد بستر رایج شامل تراشه های نجاری، کاه، خاک اره، کاغذ ریز شده و پوسته برنج و طیف وسیعی از سایر موادمورد استفاده در مناطق مختلف در سرتاسر جهان می باشند. بستر باید سبک، ترد، قابل فشرده شدن، جاذب با قابلیت خشک شدن سریع و انتقال حرارت کم بوده و نکته بسیار مهم اینکه ارزان باشد. کیفیت بستر در یک فارم توسط نوع جیره، دما و رطوبت تعیین می شود.عمق توصیه شده برای بستر بین ۳ تا ۸ سانتیمتر است. خاک اره ممکن است منجر به گرد و غبار زیاد و مشکلات تنفسی گردد.
درطی هفته اول بستر بعنوان عایق عمل کرده و باعث آرامش جوجه ها می شود، بدین منظور شرایط بستر باید بطور مداوم مورد توجه و بررسی قرار گیرد. نوع، درجه حرارت، بافت و رطوبت محتویات بستر از عوامل مهمی هستند که می توانند بر بقای جوجه ها در هفته اول تاثیر بگذارند.
به دلایل زیر رطوبت بستر باید بین ۲۰ تا ۳۰ درصد حفظ شود:
-پردآوری بهتر
-رشد مطوب و یکنواختی در وزن گله
-بهبود بازه غذایی
-کنترل کوکسیدیوز
-کاهش میزان گاز آمونیاک در سالن
-کاهش رشد و تکثیر قارچها، انگل ها و لارو مگس ها
مدت زمان پیش گرمایی:
مدت زمان پیش گرمایی ۳۶ تا ۴۸ ساعت است که به شرایط آب و هوایی، عایق کاری سالن و مقدار بستر موجود در سالن بستگی دارد، بیشتر از این مدت(۳۶ تا ۴۸ ساعت) قبل از ورود جوجه ها نباید دستگاه های گرم کننده را روشن نمود، درغیر اینصورت بستر به میزان زیاد خشک می گردد.
باید توجه داشت جوجه ها در سالنی که بیش از انداره خشک باشد، رطوبت بدنشان را ازدست داده که نهایتا بر عملکرد جوجه ها تاثیر منفی خواهد داشت.
قرارگرفتن جوجه ها در بستر سرد نیز موجب بروز مشکلاتی مانند نفریت، اسهال و مشکلات پا و … می گردد. بنابراین باید با حفظ شرایط مطلوب بستر افت کیفیت لاشه را به حداقل رساند.
به طور کلی اعمال مدیریت بستر و کنترل شرایط محیطی سالن تاثیر بسیار زیاد و انکار ناپذیری بر سلامت طیور در هفته اول دارد.
انتخاب جوجه:
شرایط جوجه ها تحت تاثیر عوامل متعددی است که عبارتنداز سن گله مادر، نگهداری تخم مرغ، شرایط آنکوباسیون و محیط نگهداری جوجه(دما و وزن) پس از هچ.
بطور کلی زمان بین هچ و جوجه ریزی از ۲ تا ۱۲ ساعت متغیر است. اگرچه جوجه ها اغلب به شهرها یا استان های دیگر منتقل می شوند و این زمان ممکن است تا ۷۲ ساعت افزایش یابد. مدت زمان طولانی(بیش از ۷۲ ساعت)پس از هچ و عدم دسترسی جوجه ها به آب و غذا می تواند تاثیرات منفی بر عملکرد جوجه داشته باشد.
بهتراست جوجه ها از یک سن و یک گله مادر تهیه گردند و در هنگام ورود به سالن پرورش تمیز و خشک باشند. چشم ها باید روشن و براق بوده، بدن آن ها بد شکل نباشد، مخصوصا بند ناف باید کاملا بسته، تمیز و خشک بوده و هیچگومه بقایای کیسه زرده و یا غشاهای جنینی در اطراف آن وجود نداشته باشد.
بدن جوجه ها باید در زمان گرفتن در دست توپر باشد، ولی نباید این حالت ناشی از آدم باشد و همچنین استخوان ها در هنگام لمس جوجه برجسته نباشند. جوجه ها باید وزن و پراکندگی مناسبی داشته باشند.
جوجه باکیفیت چه مشخصاتی دارد؟
-به خوبی خشک شده و دارای کرک های بلند می باشد
-دارای چشم های فعال، گرد و براق
-هوشیار و سرحال
-پاها درخشان و با پوشش واکسی و چرب
-مفصل زانو بدون لکه های قرمز
-عاری از هرگونه عیب و نقص(پاهای کج، فرم بدن نامناسب و منقار ضربدری)